2013-07-09 07:45Pressmeddelande

Uppsalasnickare trivdes i konkurrens med världseliten

null

Fokuserad John Lundin under Yrkes-VM. /Foto: Worldskills Sweden

Efter fyra intensiva tävlingsdagar i Yrkes-VM står det klart att 21-årige John Lundin från Uppsala inte gör bort sig bland världens bästa unga möbelsnickare. Han hade själv hoppats på en bättre placering, men kommer hem med en oförglömlig upplevelse och många nya erfarenheter i bagaget.

När vi pratar med John några timmar efter att tävlingen avslutats berättar han om en upplevelse för livet och en inspirerande vecka i tyska Leipzig. Under fyra dagar har John och hans 23 medtävlare konstruerat en möbel med inbyggd låda utifrån en detaljerad ritning. Det har varit tuffa tävlingsdagar med mycket nerver på spel men John behöll lugnet och sin snickarglädje genom alla delmoment. En bra yrkesutbildning och tre års arbetslivserfarenhet på ett specialsnickeri utanför Uppsala bidrog till att han tog hem segern i svenska Yrkes-SM och därmed fick representera Sverige i VM. Det blev en mittenplacering för John som slutade på 17:e plats i Leipzig. Även om han hade hoppats på ett bättre resultat är han mycket nöjd med helhetsupplevelsen.

250 000 åskådare i publiken – hur påverkade det dig?
– Det var en extremt häftig erfarenhet att tävla inför en så här stor publik. Yrkes-VM är ett av världens största världsmästerskap och bara att befinna sig i den miljön var en fantastisk upplevelse. Att få visa sina färdigheter inom yrket och stå där mitt på en internationell arena med mina verktyg och maskiner hemifrån gav en enorm kick. Jag hade 14 egna supportrar i form av vänner och familj i publiken och det var naturligtvis också häftigt.

Vilka var dina styrkor under tävlingen?
– Jag var väldigt noggrann och stressade mig inte igenom några moment. Redan efter första tävlingsdagen kände jag att arbetet flöt på bra och det gav mig en positiv känsla som höll i sig under hela VM. Jag hade ägnat många timmar åt att träna inför mästerskapet, både på min arbetsplats och hemma i källaren. Förutom att all övning påverkade min insats gav det mig också ett självförtroende och ett lugn som gjorde att jag kunde njuta av hela evenemanget.

Vad är det roligaste med att vara möbelsnickare?
– Att det är ett så varierat yrke, i alla fall om man som jag arbetar på ett specialsnickeri där alla uppdrag skiljer sig åt. Jag rekommenderar alla som är intresserade av hantverk och snickeri att välja den här yrkesbanan. Det viktiga är nog att man har tålamod och är noggrann – med de egenskaperna kan man nå långt.

Efter VM – vad händer i sommar?
– Det har varit en intensiv VM-vecka och nu ska jag vila upp mig några dagar. Det börjar med en tur till Berlin med familjen. Sedan har jag fyra veckors semester hemma i Uppsala innan jag börjar jobba igen. Jag har arbetat på Staffans Snickeri i Morby ända sedan jag tog studenten och trivs väldigt bra där. Det ska bli roligt att komma tillbaka med ny inspiration och berätta om mina erfarenheter från VM.


För mer information:
John Lundin, 0706-34 61 63, jolla123@hotmail.com

Trä- och Möbelföretagen – TMF – är bransch- och arbetsgivarorganisationen för företag inom den träförädlande industrin. TMF:s uppgift är att stärka medlemsföretagens konkurrenskraft och verka för tillväxt. I samverkan med medlemmarna arbetar TMF med näringspolitik, branschutvecklingsfrågor samt arbetsgivarfrågor. TMF företräder ca 750 medlemsföretag med sammanlagt 30 000 anställda. Bland medlemmarna finns företag som producerar fönster, dörrar, golv, trähus, byggnadssnickerier, möbler, kök, inredningssnickerier samt träkomponenter. Hela trä- och möbelindustrin omsätter 70 miljarder kronor. www.tmf.se.


Om Trä- och Möbelföretagen

Trä- och Möbelföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för företag som verkar i den träförädlande industrin. Bland de cirka 700 medlemmarna finns företag som producerar fönster, dörrar, golv, trähus, byggnadssnickerier, möbler, kök, inredningssnickerier samt trappor och träkomponenter. ”Vi bygger och inreder Sverige”. Industrin omsätter 70 miljarder kronor och har knappt 30 000 personer anställda.


Presskontakter

Cecilia Uhler
Redaktör
Cecilia Uhler