2013-06-26 15:43Pressmeddelande

Ung Uppsalasnickare till Yrkes-VM

null

John Lundin. /Foto: Worldskills Sweden

Om några dagar visar 20-åriga John Lundin från Uppsala sina färdigheter i möbelsnickeri för omvärlden. Det är dags för Yrkes-VM i Leipzig, en tävling som lockar över 200 000 besökare, och John Lundin är Sveriges representant i klassen för möbelsnickare.

Att tävla i Yrkes-VM är inte något som stressar upp John Lundin. Trots sin unga ålder har han hunnit samla på sig mycket arbetserfarenhet och med en genuin tävlingsinstinkt är han nu redo för utmaningen.

 – Jag älskar att tävla och utmana mig själv. Att vinna Yrkes-SM var stort och att få representera Sverige i VM är naturligtvis ännu större. Tidspress och precision är den stora utmaningen vid en sådan här tävling. Det gäller att vara noggrann och inte stressa sig igenom uppgiften. Klarar jag det kan jag nå riktigt långt, säger John.

Yrkes-VM pågår mellan 3-6 juli. Under dessa fyra dagar ska John och hans medtävlare konstruera en möbel med rörliga delar. Alla deltagare har fått ta del av ritningen i förväg, med vetskap om att denna ritning kommer att ändras med upp till 30 procent inför starten. Ulf Brunne, studierektor på Carl Malmsten Furniture Studies vid Linköpings universitet, är Johns personliga coach under tävlingen och han menar att John har den stresstålighet och förmåga att arbeta rationellt som krävs för uppgiften.

– Det här blir mitt tionde VM och det är alltid lika spännande att se hur tävlingsdeltagarna tar sig an uppgiften. Alla möbelsnickare har sin egen teknik och det är ett nöje att följa ungdomarna under de här dagarna, säger Ulf Brunne.

Välmeriterade möbelsnickare eftertraktade
Sedan John Lundin tog studenten på Bolandskolan för tre år sedan har han arbetat på Staffans Snickeri i Morby utanför Uppsala. Här har han haft förmånen att utföra flertalet av de moment som kommer att ingå i VM-uppdraget.

– Eftersom det är ett specialsnickeri är det mycket variation i våra arbeten. Vi gör allt från specialdesignade fönster och dörrar till hela kök och dressing rooms. Just variationen är det som tilltalar mig mest i mitt yrke som möbelsnickare – vägen från ritning till färdig produkt skiljer sig alltid från en beställning till en annan. Jag känner mig väl förbered inför VM tack vare all min arbetserfarenhet på snickeriet. Det enda som jag behövt träna lite extra på är fanerläggning och handsinkning eftersom det inte är något jag gör till vardags, säger John.

Bakom de svenska uttagningarna till Yrkes-VM i möbelsnickeri står Trä- och Möbelföretagen, TMF. Henrik Smedmark är utbildningsansvarig på TMF och har följt John Lundins resa mot slutmålet.

– John är ett föredöme för unga möbelsnickare. Om man har den gedigna utbildning och hantverkskompetens som John har kan man komma långt. Det finns ett stort behov av kvalificerade yrkesarbetare inom trä- och möbelindustrin idag, säger Henrik Smedmark.

För mer information, kontakta:
John Lundin, 0706-34 61 63
Ulf Brunne, studierektor på Carl Malmsten Furniture Studies, 0734-14 10 07, ulf.brunne@liu.se
Henrik Smedmark, utbildningsansvarig TMF, 0709-54 06 55, henrik.smedmark@tmf.se

Trä- och Möbelföretagen – TMF – är bransch- och arbetsgivarorganisationen för företag inom den träförädlande industrin. TMF:s uppgift är att stärka medlemsföretagens konkurrenskraft och verka för tillväxt. I samverkan med medlemmarna arbetar TMF med näringspolitik, branschutvecklingsfrågor samt arbetsgivarfrågor. TMF företräder ca 750 medlemsföretag med sammanlagt 30 000 anställda. Bland medlemmarna finns företag som producerar fönster, dörrar, golv, trähus, byggnadssnickerier, möbler, kök, inredningssnickerier samt träkomponenter. Hela trä- och möbelindustrin omsätter 70 miljarder kronor. www.tmf.se.


Om Trä- och Möbelföretagen

Trä- och Möbelföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för företag som verkar i den träförädlande industrin. Bland de cirka 700 medlemmarna finns företag som producerar fönster, dörrar, golv, trähus, byggnadssnickerier, möbler, kök, inredningssnickerier samt trappor och träkomponenter. ”Vi bygger och inreder Sverige”. Industrin omsätter 70 miljarder kronor och har knappt 30 000 personer anställda.


Presskontakter

Cecilia Uhler
Redaktör
Cecilia Uhler