2018-02-06 07:31Pressmeddelande

Stark svensk möbelproduktion når utanför gränserna

null

Sverige står stark som internationell möbelnation och den svenska möbelproduktionen har kontinuerligt ökat under det senaste decenniet, till skillnad från flera stora europeiska länder. Totalt beräknas den till 23 miljarder kronor för 2017. Under 2017 förväntas även exporten öka med 5 procent jämfört med 2016. Det visar ny statistik från Trä- och Möbelföretagen, TMF, som presenteras i samband med Stockholm Furniture & Light Fair som startar idag.

- Mellan 2006-2016 ökade Sverige sin möbelproduktion med drygt 6 % och vi har fortfarande en stor del av produktionen i egna landet. Det gäller alltifrån avancerade kontorsstolar till Billy-bokhyllor. Utan tvekan ger det här oss en väldig konkurrensfördel som vi är måna om att behålla, säger Cecilia Ask Engström, chef för branschutveckling på TMF.

Det gångna året visar även upp starka exportsiffror och den totala möbelexporten förväntas öka med 5 procent till 16,7 miljarder. (Se bifogad, detaljerad statistik).

- Vi märker definitivt ett ökat intresse för Sverige som möbelnation, och det gäller även utanför Europas gränser. Under årets Stockholm Furniture & Light Fair kommer tusentals internationella besökare för att ta del av det senaste inom skandinavisk design och de flesta svenska möbelföretag har stor framgång med sin exportsatsning. Flera svenska möbelföretag försöker nu även att etablera sig på den amerikanska marknaden och i år har TMF och Stockholm Furniture & Light Fair arbetat för att öka intresset hos amerikanska arkitekter, säger Cecilia Ask Engström,.

Intresset för möbler och inredning syns även genom att svenskar köper allt mer möbler. Butikshandeln har ökat med 7 procent jämfört med 2016. (Källa: SCB/HUI)

”Sustainable design 2018”

TMF har hållbar design som tema under årets Stockholm Furniture & Light Fair och det kommer att lyftas såväl på Design Talks-scenen som i vår monter AG:04.

Läs mer om ”Sustainable design 2018” och TMF:s mässaktiviteter på tmf.se/sflf2018 samt tmf.se/hallbardesign.

För mer information, vänligen kontakta:

 • Cecilia Ask Engström, chef branschutveckling TMF,  070-381 72 06, cecilia.ask.engstrom@tmf.se 
 • Yvonne Identeg, statistik/marknadsdata TMF, 08-762 72 19, yvonne.identeg@tmf.se
 • David Johnsson, vd TMF,  070-597 72 67, david.johnsson@tmf.se
 • Anne Rådestad, kommunikationschef TMF, 070-562 72 04, anne.radestad@tmf.se
 • Trä- och Möbelföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för företag som verkar i den träförädlande industrin. Bland de cirka 700 medlemmarna finns företag som producerar fönster, dörrar, golv, trähus, byggnadssnickerier, möbler, kök, inredningssnickerier samt trappor och träkomponenter. Industrin omsätter 70 miljarder kronor och har knappt 30 000 personer anställda. www.tmf.se www.mobelfakta.se   


  Om Trä- och Möbelföretagen

  Trä- och Möbelföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för företag som verkar i den träförädlande industrin. Bland de cirka 700 medlemmarna finns företag som producerar fönster, dörrar, golv, trähus, byggnadssnickerier, möbler, kök, inredningssnickerier samt trappor och träkomponenter. ”Vi bygger och inreder Sverige”. Industrin omsätter 70 miljarder kronor och har knappt 30 000 personer anställda.


  Presskontakter

  Cecilia Uhler
  Redaktör
  Cecilia Uhler