2019-02-01 10:57Pressmeddelande

Nationalmuseums nya klenoder - flera av TMF:s möbelföretag i unik utställning

null

Under nästa veckas Stockholm Furniture & Light Fair, 5–9 februari, visas designföremål och möbler från Nationalmuseets nya restaurang i utställningen ”NM & En ny samling”. Trä- och Möbelföretagen, TMF:s medlemmar finns bakom flera designprodukter, i denna satsning på ny svensk form som liknats vid den största sedan Stockholms Stadshus 1928 och Nobelservisen 1991.

I samband med renoveringen av Nationalmuseum fick TAF Arkitekter samt formgivarna Matti Klenell, Carina Seth Andersson och Stina Löfgren uppdraget att skapa en ny restaurang, bar och kafé. Det resulterade i en unik satsning på samtida design: ett 80-tal nya produkter som tillverkats av cirka 20 olika producenter. Det är formgivarna själva som kurerat och gestaltat utställningen på Stockholm Furniture & Light Fair.

”NM & En ny samling” är producerad av Stockholm Furniture & Light Fair i samarbete med Sveriges Arkitekter och TMF. Bland de möbelföretag som syns med sin design och nyritade möbler finns Swedese, Offecct, Källemo, Gärsnäs, Massproductions, Fogia och Edsbyn.

- Svensk möbelindustri producerar alltifrån Billy-bokhyllor till framtida nationalklenoder. Vi är mycket glada att – tillsammans med mässan och Sveriges Arkitekter – ha kunnat skapa den här utställningen för att visa på den spännvidd, kvalitet och djupa kunskap som finns inom möbelbranschen, säger Cecilia Ask Engström, chef branschutveckling på TMF:

Den 5/2, cirka 10.30, A26:18 är det pressvisning av utställningen på möbelmässan.
I utställningen presenteras även detaljer och processer från arkitekten Gert Wingårdhs arbete med renoveringen av museet.

Här berättar kuratorn Matti Klenell om bakgrunden till tre av möblerna, även publicerat i TMF:s branschtidning Trä & Möbelforum 1 2019 (traomobelforum.se) :

Arc Stool - tillverkad av Edsbyn och formgiven av Jens Fager
"
I Jens pall för Edsbyn finns kopplingar till företagets arv som pinnstolstillverkare som redan på skisstadiet kändes väldigt sympatiskt. Den ser så enkel ut men är ändå skön att sitta på och har blivit en favorit att sitta på. Även om jag ogillar ordet tidlös så är det precis vad Jens Fager har uppnått med den här uppdaterade pinnstolen.”

Draft - formgiven av Massproductions
”Massproductions blev kontaktade rätt sent i processen men vi visste att vi ville ha dem med bland producenterna. Dock hade vi inte rätt projekt för dem att ta tag i. När vi slutligen hittade ett uppdrag som passade blev det bråttom att få fram ett kafébord. Bordet är inspirerat av gamla arkitektbord. Det här bordets lite strama formspråk balanserar upp andra möbler runt omkring som då får utrymme att ’skrika’ mer.”

Botero - tillverkad av Källemo och formgiven av Peter Andersson och Matti Klenell
”Det var sommaren 2015 som vi fick uppdraget med inredningen på Nationalmuseum. Jag hade tidigare arbetat mycket med Peter Andersson och vi kom i det här projektet att arbeta fram en stol tillsammans. Formen på Botero är klassisk med rötter från antiken men vi har hittat en del nya detaljer. De diagonala sömmarna över ryggstödet ger möbeln både rörelse och modernitet.”

Pressbilder till möblerna finns på Nationalmuseums respektive producenternas webbplatser.
Läs mer om TMF:s mässaktiviteter på tmf.se/sflf2019.

Följ TMF på Facebook, Instagram & Twitter: /traomobeltmf_swe@Traomobel

För mer information, vänligen kontakta:

 • Cecilia Ask Engström, chef branschutveckling TMF, 070-381 72 06, cecilia.ask.engstrom@tmf.se
 • Sandra Furtenbach, projektledare branschutveckling möbler & inredning TMF, 08-762 72 48, sandra.furtenbach@tmf.se
 • Sophie Hammarskjöld, kommunikationschef TMF, 0722-05 87 81, sophie.hammarskjold@tmf.se
 • Trä- och Möbelföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för företag som verkar i den träförädlande industrin. Bland de cirka 700 medlemmarna finns företag som producerar fönster, dörrar, golv, trähus, byggnadssnickerier, möbler, kök, inredningssnickerier samt trappor och träkomponenter. Industrin omsätter 70 miljarder kronor och har knappt 30 000 personer anställda. www.tmf.se


  Om Trä- och Möbelföretagen

  TMF är bransch- och arbetsgivarorganisationen för hela den träförädlande industrin och möbelindustrin i Sverige, och företräder cirka 700 medlemsföretag med knappt 30 000 anställda. TMF:s vision: Svensk trä- och möbelindustri bygger och inreder världen. Industrin är hållbar och globalt konkurrenskraftig och har de bästa förutsättningarna för tillväxt. Alla hinder för företagande är undanröjda.


  Presskontakter

  Cecilia Uhler
  Redaktör
  Cecilia Uhler