2010-04-07 10:40Pressmeddelande

Möbelsverige laddar för Milano

PRESSMEDDELANDE                                                                     2010-04-07

 

Världens viktigaste möbelmässa slår upp portarna den 14 april.  Över 1 300 utställande företag och fler än 300 000 besökare väntas till Milano när l Saloni Internazionale del Mobile öppnar. Väntelistan för att få monteryta och därmed chans att ställa ut är lång. 11 svenska företag har redan åtråvärda platser i de mest prestigefyllda paviljongerna och laddar som bäst för Milano 2010.

De svenska företagen som ställer ut på I Saloni del Mobile är Blå Station, Bolon, Gärsnäs, Johanson Design, Karl Andersson & Söner, Kasthall, Källemo, Kvänum, Lammhult, OFFECCT och Swedese.

För svensk möbelindustri är exportmarknaden viktig, hela två tredjedelar av den svenska möbelproduktionen går på export. 2009 var exportvärdet drygt 15 miljarder kronor.

-       I Saloni är mer än bara en mässa, det är den i särklass viktigaste möbelhändelsen internationellt under året, säger Cecilia Ask Engström, chef för möbler och boende hos TMF och ansvarig för en del av samordningen för de svenska företagen. Svensk möbelexport är redan nu betydande och exportandelen fortsätter att växa i takt med att de svenska företagen blir allt mer synliga internationellt.

 - Som branschorganisation har vi en viktig roll när det gäller att lobba för tillgång på monteryta. Trots att mässan byggdes ut och blev större för två år sedan är listan med företag som vill in lång. Mässledningen synar dessutom de aspirerande företagen, de är noga med att bibehålla den höga kvalitén på utställande företag, kommenterar Cecilia.

Möbelmässan som pågår under hela veckan är inte bara en mässa, utan flera mässor och utställningar. I år hålls exempelvis också köksmässan Euroucina som återkommer vartannat år, och är världens största köksmässa med 145 av Europas ledande producenter bland utställarna. I år är temat för mässan ”Tutti a tavola! –”Alla till bords!” med måltiden och det dukade bordet i centrum.

- I år är det är det första gången en svensk köksproducent finns representerad när hovleverantöraktuella Kvänum ställer ut på Eurocucina, avslutar Cecilia Ask Engström.

Det är inte bara utställarföretagen och deras representanter som är på plats i Milano. Svenska journalister, inredare, formgivare, inköpare och arkitekter besöker mässan, och flygbiljetter från Sverige till Milano har varit slut sedan länge.

Under mässperioden pågår det samtidigt många hundra utställningar i butiker, i show-rooms och i gallerier runt om i Milano.

- 11xSvezia – läs mer om deltagande företag – www.tmf.se/furnitureexport

För mer information kontakta gärna
Cecilia Ask Engström, chef Bo TMF, Cecilia.ask.engstrom@tmf.se, 070-381 72 06
Susanne Rudenstam, kommunikationschef TMF, susanne.rudenstam@tmf.se, 070-214 37 72

Trä- och Möbelindustriförbundet är bransch- och arbetsgivarorganisationen för företag som verkar i den träförädlande industrin. Bland medlemmarna finns företag som producerar trähus, möbler, kök & bad, fönster, dörrar, samt golv, trappor och inredningssnickerier.

www.tmf.se


Om Trä- och Möbelföretagen

Trä- och Möbelföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för företag som verkar i den träförädlande industrin. Bland de cirka 700 medlemmarna finns företag som producerar fönster, dörrar, golv, trähus, byggnadssnickerier, möbler, kök, inredningssnickerier samt trappor och träkomponenter. ”Vi bygger och inreder Sverige”. Industrin omsätter 70 miljarder kronor och har knappt 30 000 personer anställda.


Presskontakter

Cecilia Uhler
Redaktör
Cecilia Uhler