2012-12-18 14:19Pressmeddelande

Möbelfakta bräcker 100!

null


En av de senaste märkta möblerna - Edsbyverkens soffa Resolve. /Foto: Edsbyverken

Två år gammalt har nu märkningssystemet Möbelfakta blivit tresiffrigt. Ett allt större intresse från branschen har gjort att Möbelfakta bräcker milstolpen 100 märkta möbler. Totalt 16 producenter har vid dags dato märkt möbler.

Möbelfakta har successivt blivit ett erkänt och allt starkare varumärke där bredden i märkningssystemet – med krav på såväl kvalitet, miljö som socialt ansvar – vinner allt mer gehör. Drygt två år efter nylanseringen har nu Möbelfakta bräckt gränsen på 100 märkta och deklarerade möbler.

Debutanten Frapett var den som tog sig över själva 100-strecket med en av sina tolv märkta kontorsstolar. Bland de företag som ökat på sitt Möbelfakta-sortiment på sistone, och som ståtar som ”meste märkaren” så här långt, finns dock Edsbyverken som gett 20 möbler Möbelfakta-status.

-  Vår målsättning är att alla våra möbler ska vara märkta enligt Möbelfakta och vi är på god väg. Vi vill genom märkningen underlätta för upphandlare, återförsäljare och konsumenter att välja högkvalitativa möbler som tillverkats på ett ansvarsfullt och miljöriktigt sätt, säger Sören Hammarström, kvalitets- och miljöansvarig på Edsbyverken.

-  Det är väldigt glädjande att Möbelfakta tagit fart på allvar. 100 möbler var en viktig milstolpe som nu är passerad. Det här visar att branschen erbjuder ett stort utbud av kvalitativa och hållbara produkter, säger Cecilia Ask Engström, chef för branschutveckling på TMF, samt ansvarig för möbler & inredning.

Möbelfakta når en rad olika och viktiga målgrupper; producenter, säljare och upphandlare där just upphandlare har haft ett särskilt fokus 2012. Bland de märkta möblerna finns välkända Lamino-fåtöljen (Swedese), Carl Malmstens 70-årsjubilerande stol Lilla Åland (Stolab) samt Materias ljuddämpande bord Silent Whisper.

Fotnot: Det som krävs för Möbelfakta-märkning är en genomgången kurs inom Möbelfaktas tre kravområden; miljö, kvalité och socialt ansvar, samt en godkänd deklarering av möbeln.

Läs mer om Möbelfakta på Möbelfaktas webbplats, www.mobelfakta.se

För mer information, vänligen kontakta:
Cecilia Ask Engström, chef för branschutveckling TMF och ansvarig för möbler & inredning, cecilia.ask.engstrom@tmf.se, 08-762 72 06

Trä- och Möbelföretagen – TMF – är bransch- och arbetsgivarorganisationen för företag inom den träförädlande industrin. TMF:s uppgift är att stärka medlemsföretagens konkurrenskraft och verka för tillväxt. I samverkan med medlemmarna arbetar TMF med näringspolitik, branschutvecklingsfrågor samt arbetsgivarfrågor. TMF företräder ca 750 medlemsföretag med sammanlagt 30 000 anställda. Bland medlemmarna finns företag som producerar fönster, dörrar, golv, trähus, byggnadssnickerier, möbler, kök, inredningssnickerier samt träkomponenter. Hela trä- och möbelindustrin omsätter 70 miljarder kronor. www.tmf.se.


Om Trä- och Möbelföretagen

Trä- och Möbelföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för företag som verkar i den träförädlande industrin. Bland de cirka 700 medlemmarna finns företag som producerar fönster, dörrar, golv, trähus, byggnadssnickerier, möbler, kök, inredningssnickerier samt trappor och träkomponenter. ”Vi bygger och inreder Sverige”. Industrin omsätter 70 miljarder kronor och har knappt 30 000 personer anställda.


Presskontakter

Cecilia Uhler
Redaktör
Cecilia Uhler