2018-06-11 09:03Pressmeddelande

Matbordet som kopplar upp förstagångsväljare till riksdagen

För att ge förstagångsväljare en chans att prata direkt med politiker inför valet 2018, har Trä- och Möbelföretagen, TMF, skapat ”Table of Discussion” – ett interaktivt matbord som kopplar upp ungdomar till riksdag och regering. Under våren har flera möten mellan gymnasieelever och riksdagsledamöter ägt rum – och nu uppmanas samtliga partiledare att också sätta sig till bords inför valet i höst.

Table of Discussion är ett tvådelat, interaktivt matbord. Genom varsin integrerad skärm kan det få personer som annars är långt ifrån varandra att sitta tillsammans vid samma bord. Den ena halvan av bordet har under våren varit placerad i riksdagen, medan den andra halvan befunnit sig på en turné på olika gymnasieskolor runtom i landet – en resa som kommer att fortsätta fram till valet i september.

Syftet med Table of Discussion är att ge Sveriges ungdomar en chans att ställa sina mest brinnande frågor till politikerna som representerar dem, innan de ska rösta för första gången.

– När man bor på landsbygden så känns politikerna i riksdagen långt bort. Visst kan vi försöka påverka men det känns inte som att dom lyssnar på oss. Att då kunna sätta sig ner vid ett bord och få prata med en minister kändes väldigt naturligt och jag kände att jag fick kontakt på ett helt nytt sätt, säger Axel Bonnevier, 18 år, elev på Brinellgymnasiet i Nässjö.

Table of Discussion är en del av Trä- och Möbelföretagens initiativ TM_X (Trä- och Möbelexperimenten) med fokus på att utveckla nya innovativa lösningar som förändrar och förbättrar alltifrån vardagsrum till omvärlden genom hantverk, design och teknik.

– Vi vet att många unga är fulla av innovationskraft och engagemang. Genom att visa hur vi hanterar ett brinnande samhällsproblem med kunskapen och kreativiteten som finns i vår bransch, hoppas vi inspirera dem att göra detsamma. Att känna sig hörd av sina makthavare är en förutsättning för att skapa förändring och det hoppas vi åstadkomma med Table of Discussion, säger Anne Rådestad, kommunikationschef på TMF.

 • Se filmen om Table of Discussion
 • Läs mer om hur bordet tillverkades och hur du kan få möjlighet att sitta vid det på www.tableofdiscussion.com
 • Följ TM_X på Instagram: @tmx_swe

 • För mer information, kontakta gärna:

  Trä- och Möbelföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för företag som verkar i den träförädlande industrin. Bland de cirka 700 medlemmarna finns företag som producerar fönster, dörrar, golv, trähus, byggnadssnickerier, möbler, kök, inredningssnickerier samt trappor och träkomponenter. Industrin omsätter 70 miljarder kronor och har knappt 30 000 personer anställda. www.tmf.se


  Om Trä- och Möbelföretagen

  Trä- och Möbelföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för företag som verkar i den träförädlande industrin. Bland de cirka 700 medlemmarna finns företag som producerar fönster, dörrar, golv, trähus, byggnadssnickerier, möbler, kök, inredningssnickerier samt trappor och träkomponenter. ”Vi bygger och inreder Sverige”. Industrin omsätter 70 miljarder kronor och har knappt 30 000 personer anställda.


  Presskontakter

  Cecilia Uhler
  Redaktör
  Cecilia Uhler