2012-08-24 11:02Pressmeddelande

Finalist i yrkes-sm tar Maskinkörkort

null

Maskinkörkortet ska minska riskerna för arbetsplatsolyckor inom trä- och möbelindustrin. I veckan har det varit bred lansering för körkortet i samband med Trä & Teknik på Svenska Mässan i Göteborg. Helsingborgaren Johan Svensson tog körkortet inför publik. Intresset är stort från företag och skolor – men också från mer oväntat håll som Kriminalvården.

 Ett gäng personer på gymnasieskolor och arbetsmarknadsutbildningar har redan tagit Maskinkörkortet, men nu går lanseringen in i en mer intensiv fas.

– Vi har fått positiv respons från skolor och en massa företag, men också från Arbetsmiljöverket och Kriminalvården. Det finns träverksamhet på en hel del anstalter. Alla inblandade inser vikten av att öka säkerheten och minska olyckorna. Först och främst handlar det om människor, men också om produktivitet och ekonomi i företagen, säger Henrik Smedmark på Trä- och möbelföretagen, TMF.

20-årige Johan Svensson är utbildad på Rönnowska skolan i Helsingborg och jobbar nu med specialinredningar på Inredo. Han är en av finalisterna när yrkes-SM avgörs i Lidingö sista helgen i september. Och han kommer det med ett färskt maskinkörkort på fickan.

– Jag tog mitt för en justersåg, som är ett standarverktyg på många småsnickerier. Jag tillverkade en låda. Det är många moment att hålla reda på, och man ska hela tiden tänka på säkerhet och tid. Det gick väldigt bra, men det var lite nervöst med alla människor som tittade på. Jag tror maskinkörkoret är viktigt. Det är ett sätt att öka medvetenheten och bli påmind om riskerna i branschen. Det kan behövas.

– Nu ska vi i första hand implementera det på gymnasieskolor och vuxenutbildningar. Vi ska också nyutveckla material för ytterligare maskintyper. Och så söker vi efter företag som är intresserade av att vara med, med sina anställda, säger Henrik Smedmark.

Johan Svensson, han tror att han ökat både säkerheten och effektiviteten. Vilket kan komma till pass när yrkes-SM avgörs.

– Det har varit två deltävlingar och nu är det final. Jag tänkte redan när det startade att jag ska vinna alltihop!

För mer information, kontakta:
Henrik Smedmark, utbildningsansvarig TMF, 08-762 72 61, 0709-54 06 55, henrik.smedmark@tmf
Johan Svensson, 076-3080916

Trä- och Möbelföretagen – TMF – är bransch- och arbetsgivarorganisationen för företag inom den träförädlande industrin. TMF:s uppgift är att stärka medlemsföretagens konkurrenskraft och verka för tillväxt. I samverkan med fmedlemmarna arbetar TMF med näringspolitik, branschutvecklingsfrågor samt arbetsgivarefrågor. TMF företräder ca 750 medlemsföretag med sammanlagt 35 000 anställda. Bland medlemmarna finns företag som producerar fönster, dörrar, golv, trähus, byggnadssnickerier, möbler, kök, inredningssnickerier samt träkomponenter. Hela trä- och möbelindustrin omsätter 70 miljarder kronor. www.tmf.se.


Om Trä- och Möbelföretagen

Trä- och Möbelföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för företag som verkar i den träförädlande industrin. Bland de cirka 700 medlemmarna finns företag som producerar fönster, dörrar, golv, trähus, byggnadssnickerier, möbler, kök, inredningssnickerier samt trappor och träkomponenter. ”Vi bygger och inreder Sverige”. Industrin omsätter 70 miljarder kronor och har knappt 30 000 personer anställda.


Presskontakter

Cecilia Uhler
Redaktör
Cecilia Uhler