2012-09-20 08:45Pressmeddelande

Falköpingsnickare lägger i högsta växeln i SM-final

Den 27-29 september möts Sveriges bästa unga möbelsnickare i finalen av Yrkes-SM i möbelsnickeri. Finalen äger rum på Carl Malmsten Furniture Studies i Stockholm och vinnaren får representera Sverige i Yrkes-VM i Leipzig 2013. Erik Lindberg från Falköping är en av de hungriga finalisterna.

Efter ett antal deltävlingar stod det klart att 19-årige Erik Lindberg från Falköping är en av dem som har chans att kamma hem SM-titeln i möbelsnickeri. Falköping med omnejd har redan fostrat fram två tidigare vinnare; Emil Weberg år 2008 och David Löwing 2010. I år är det alltså Erik Lindbergs tur att visa var skåpet ska stå. I våras gick han ut Ållebergsgymnasiets trätekniska program och under sommaren jobbade han på Kinnarps specialavdelning. Den 1 oktober inleder han sin anställning på Odenfönster, vilka tillverkar dörrar och fönster.

– Jag har alltid gillat att arbeta med trä, så gymnasievalet var ett enkelt val för mig. De senaste veckorna har jag övat inför SM, bland annat på handzinkning, säger Erik Lindberg.

Uppgiften de tävlande ställs inför under Yrkes-SM-finalen är komplicerad och kräver både ett gediget yrkeskunnande samt stresstålighet. De tävlande har tre dagar på sig att tillverka en möbel, vilken slags vet de inte på förhand. Henrik Smedmark, utbildningsansvarig på Trä- och Möbelföretagen (TMF), som arrangerar Yrkes-SM, ser fram emot en spännande final.

– Det är ett ganska jämnt startfält i år och samtliga deltagare är väldigt kvalificerade. Det är glädjande att se att vi har en geografisk spridning på deltagarna från Helsingborg i söder till Umeå i norr. Att de tävlande dessutom har jobb vid så ung ålder visar att trä- och möbelindustrin är en bransch med stora möjligheter, och att ambitiösa ungdomar faktiskt får jobb genom sina yrkesutbildningar.

– Jag kommer att lägga i högsta växeln och köra stenhårt. Vi har ju tre dagar på oss i finalen vilket gör att man hinner planera och tänka igenom sitt arbete. Nu har jag dessutom hunnit träna, det hade jag inte inför deltävlingarna.

Erik ser sig själv som en noggrann och strukturerad snickare. Hans dröm är att någon gång i framtiden starta ett eget specialsnickeri.

– Det finns goda möjligheter i branschen och jag märker att jag hela tiden utvecklas som snickare.

Klara för SM-final är även:
John Lundin, Uppsala
Emil Granberg, Umeå
Johan Svensson, Helsingborg

För mer information:
Erik Lindberg, 076-820 27 26
Henrik Smedmark, 08-762 72 61, 0709-54 06 55, henrik.smedmark@tmf.se
Yrkes-SM:s webbplats: www.sm-mobelsnickeri.se

Trä- och Möbelföretagen – TMF – är bransch- och arbetsgivarorganisationen för företag inom den träförädlande industrin. TMF:s uppgift är att stärka medlemsföretagens konkurrenskraft och verka för tillväxt. I samverkan med fmedlemmarna arbetar TMF med näringspolitik, branschutvecklingsfrågor samt arbetsgivarefrågor. TMF företräder ca 750 medlemsföretag med sammanlagt 30 000 anställda. Bland medlemmarna finns företag som producerar fönster, dörrar, golv, trähus, byggnadssnickerier, möbler, kök, inredningssnickerier samt träkomponenter. Hela trä- och möbelindustrin omsätter 70 miljarder kronor. www.tmf.se.


Om Trä- och Möbelföretagen

Trä- och Möbelföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för företag som verkar i den träförädlande industrin. Bland de cirka 700 medlemmarna finns företag som producerar fönster, dörrar, golv, trähus, byggnadssnickerier, möbler, kök, inredningssnickerier samt trappor och träkomponenter. ”Vi bygger och inreder Sverige”. Industrin omsätter 70 miljarder kronor och har knappt 30 000 personer anställda.


Presskontakter

Cecilia Uhler
Redaktör
Cecilia Uhler